Az ideális páratartalom fenntartása

Páratartalom fenntartása

Az emberi szervezet felépítése egy csoda. Azonban ahhoz, hogy jól működjön, teljesülnie kell néhány alapvető feltételnek. A páratartalom megfelelő szinten tartása elengedhetetlen az emberi szervezet számára.

A levegő túl alacsony nedvességtartalma sem jó, hiszen a légutak kiszáradásához vezet, ami köhögést, vagy akár megbetegedéseket is eredményezhet. Azonban a túl magas sem jó mivel, ennek halálos kimenetele lehet. Az ember hőérzetét nagymértékben befolyásolja a páratartalom. Ha az nagyon magas, akkor az ember azt érzi, hogy melege van, aminek következtében elkezd izzadni, mert ezzel együtt hő távozik el a testből. Csakhogy az izzadásnak akkor van hűtő hatása, ha az elpárolog.

Amennyiben az izzadságcseppek csak lefolynak a testen, a hűtés elmarad. A szervezet ilyenformán nagyon sok folyadékot és ásványi sót veszít el, ami végső soron kiszáradáshoz vezet. Az emberi test számára az ideális páratartalom azt jelenti, hogy a levegő nedvességtartalma 45 és 55% között mozog. Ezt az értéket kell mindenképpen fenntartani.