Televízió- egy kis visszatekintés

Televízió

Televízió

A televíziózás ma már a mindennapok része és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy igen hosszú és rögös út vezetett idáig. A képfelbontás elve Paul Nipkow-hoz köthető, mégpedig a XIX. század végén foglalkozott a témával, de ebben az időben még nem beszélhettünk televíziózásról. Az első televíziós adásra 1926-ig várni kellett, de a magyar televíziózás megindításáról szóló törvény csupán 1953.január 23-án született meg.

1957-ben indul meg Magyarországon a Magyar Rádió és Televízió műsoradása és tulajdonképpen 50 évet sem kellett várni addig, hogy a lehetőségek tárháza lassan eszméletlen méretűvé váljon. Ma már nagyon sokféle készülék van a piacon, talán a legnépszerűbb csoportosításuk a kijelző szerint történik. Beszélhetünk katódsugárcsöves, folyadékkristályos és plazma televíziókról, amelyek biztosítják az embereket a folyamatos újításokról, fejlődésről. A katódsugárcsöves készülékeket nevezhetjük hagyományos tévéknek, amelyeknek a képalkotása már egész jó, de a piacon megjelentek LCD, illetve Plazma tévék és ezek lassan lekörözik őket. Sok neves gyártó már csak a modernebb technológia felé kacsingat, így eljöhet nemsokára az idő, amikor a boltok polcairól teljesen eltűnnek a katódsugárcsöves készülékek. Az LCD technológia múltja is több tíz évre vezethető vissza, de a síkképernyős televízióknál csak 2001-től kezdték használni. A másik hatalmas terület az LCD technológia számára az okostelefonok, notebook-ok világa, ami lassan minden lesöpör a színről.

Az LCD tévék legújabb generációja a LED TV, amelynél meg tudták oldani a tökéletes színhatásokat, amelyek a látványvilág szempontjából hatalmas előrelépést jelentenek. Ma már az OLED TV-k is lassan mindenki számára elérhetőek lesznek és a tökéletes képalkotás mellett, az alacsony energiafogyasztás a legfontosabb ütőkártya a szakemberek kezében. A fejlődés nem állhat meg ezen a területen sem, hiszen lassan sci-fi-be illő megoldásokkal találkozhatunk, amelyek néhány év múlva már a mindennapokat jelentik az emberk életében.