Milyen mosógépet vegyünk?

Mosógép

Mosógép

A mosásnak rengeteg formáját ismerjük. A két kategórián belül is (kézzel mosás-géppel mosás) is rengeteg eltérést vélhetünk felfedezni. A kézzel mosást most nem szeretnénk részletezni, hiszen már mindenki tudja, hogy milyen praktikái vannak erre vonatkozóan. Nézzük viszont egy kicsit a gépi mosást és ezen belül is a gépeket. Illik tudni, hogy az első gépet már 1901-ben összerakták.

Aki ezt megtette nem más volt, mint Reinhard Zinkann és a valószínűleg jóval ismerősebb nevű Carl Miele volt. A Miele márka még ma is (el)ismert a piacon a Wirpool, Gorenje, Indesit mellett. Az ismert márkákat még lehetne tovább sorolni, de inkább nézzük meg azt, hogy milyen kategóriák közül választhat az, aki most szeretne mosógépet vásárolni. Egy mosógép vásárlásakor nagyon lényeges fontossági sorrendet felállítani, hogy mire is van igazán szükségünk és aszerint vásárolni. Persze van az a pénz, amiért megkaphatjuk a tökéletes darabot, de van úgy, hogy döntenünk kell az olcsó, vagy az energiatakarékos, az olcsó vagy a helytakarékos (és még sorolhatnánk) darabok között. Az elöltöltős, vagy felültöltős mosógépek között látszólag nincs is nagy különbség, de hogyha mondjuk csak a hely szempontjából figyeljük, akkor máris meg van az első különbség.

Hiszen sokszor csak akkor kapunk észbe, amikor hazavisszük a gépet és nagy nehézségek árán tudunk ki vagy be pakolni a gépbe. Tudni kell viszont azt, hogy a legnagyobb gépek szinte kivétel nélkül elöltöltősek, de ha pénz van, akkor ezek között is megtaláljuk azt, amelyik egyben helytakarékos is. Hogyha csak ritkán kell a gép és akkor sem kényelmi, hanem szükséglet szempontjából, akkor érdemes körülnézni az olcsóbb és energiatakarékosabb, esetleg fél, vagy egyáltalán nem automata darabok között is.