Indirekt tároló a modern fűtési rendszer elengedhetetlen része

Használati meleg vizet előállíthatunk vegyes tüzelésű kazán, vízteres kandalló, gázkazán vagy napkollektoros rendszer segítségével egyaránt. Szükséges azonban minden esetben az indirekt tároló, amely az előállított használati meleg víz tárolására alkalmas berendezés.

A nagyteljesítményű hőcserélőnek köszönhetően gyorsabb felfűtés érhető el, ezáltal kisebb méretű indirekt tárolóra lesz szükség, aminek a hővesztesége alacsonyabb. Létezik falra szerelhető és lábon álló kivitelben egyaránt. Kiegészíthető elektromos fűtőbetéttel, amennyiben a hőtermelő készülékünknek rásegítésre lenne szüksége a megfelelő mennyiségű meleg víz előállításához.

Típusai az álló, egy hőcserélős változat, az álló, két hőcserélős változat és a fali indirekt tárolók, amelyek kiegészíthetők elektromos fűtőbetéttel, amennyiben rendelkeznek gyári előkészítéssel. Méretezés tervezésénél mindig vegyük figyelembe a vízfogyasztási szokásokat, de befolyásoló tényező lehet az is hogy milyen hőtermelő berendezés áll rendelkezésünkre.

Energiahatékony megoldás a puffertartály

Hőszivattyús fűtési rendszerek nélkülözhetetlen kiegészítői a puffertárolók, amelyek energiahatékony működést tesznek lehetővé a minimális hőveszteségüknek köszönhetően. A régi fűtési technikával csak a fűtőrendszer folyamatos működtetésével volt lehetőség az állandó meleg hőmérséklet biztosítására.

A puffertartály elterjedésével azonban könnyebb lett az élet ezen a téren. A rendszer működésének alapja, hogy a fűtőegység által felfűtött víz összegyűlik egy tartályban, a hideg víz pedig folyamatosan visszaáramlik a kazán felé. Ha a hőszivattyú bekapcsol, a tartályból elindul a forró víz a hőleadó egységek felé.

Óriási előnye abban rejlik, hogy a puffertartályban tárolt felfűtött vízzel az éjszakai fűtési igény maximálisan kielégíthető, nem kell a kazánt éjjel üzemeltetnünk. A puffertartály nagyságától függően elegendő meleg vízzel szolgálhat olyan tavaszi napokon is, amikor állandó fűtésre már nincs szükség, a tartályban tárolt forró víz melege kielégíti a szükséges fűtési igényt.