Egyre több háztulajdonosnál jön szóba a fűtés hőszivattyúval

A hőszivattyúk fűtési rendszerekben való alkalmazása az utóbbi években egyre népszerűbbé vált, különösen azokban az országokban, ahol magasak az energiaköltségek. A fűtés hőszivattyúval olyan alternatíva, amely hatékonyabb és gazdaságosabb lehet a hagyományos fűtési rendszerekhez képest, és ráadásul környezetbarát is. A berendezések a környező levegő, talaj vagy víz hőjét használják fel a fűtésre és a meleg víz előállítására.

Energiahatékonyság szempontjából az egyik legfontosabb előny, hogy a rendszer által előállított hőenergia több mint kétszerese annak, mint amennyi elektromos energia szükséges a működéséhez. Emellett a hőszivattyúk nagyon megbízhatóak és hosszú élettartamúak, amennyiben megfelelően karbantartják.

A fűtés hőszivattyúval a környezetvédelmi szempontból is előnyös lehet, mivel csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. Habár szerkezetek működéséhez alapvetően elektromos áramra van szükség, de a szén-dioxid-kibocsátás még mindig alacsonyabb, mint a hagyományos fűtési rendszerek esetében. Nem meglepő tehát, hogy sokan adnak esélyt ennek a megoldásnak.