A mosógép története

Mosógép

Mosógép

Régi filmekben, szegényebb területeken lehet látni, hogy az asszonyok a patakokban mossák a ruhákat kézzel és komolyabb mosószerek nélkül. Mégis a ruhák csillogón tündökölnek a szárítókon. Bizony nem kell nagyon messzire menni, hiszen elődjeink is így patakokban, vagy otthoni teknőkben, kútvízben, esővízben tisztították a ruháikat.

A mai rohanó világban ma már ez teljesen másképp működik, hála az angoloknak, akik már a XVII. században elkezdtek foglalkozni a mosógép gondolatával, kifejlesztésével. Itt kell megemlíteni a bizonyos york-i mosógépet, ami 1750-ből származik Angliából, ez a szerkezet volt, amit kimondottan háztartási felhasználásra szántak. Viszont, ezen a téren a nagyobb változások csak a XX-ik században jötte létre, hiszen csak ekkor kezdtek el terjedni a piacon a háztartási mosógépek. A ma használt mosógépek már teljesen automaták, nemcsak mosnak, hanem hogyha kell, akkor szárítanak is. Két fő csoportot különböztethetünk meg: elöltöltős és felültöltős. Magyarországon az utóbbi a gyakori. Ezek a gépek kisebb helyet foglalnak el, mint a felültöltősek, ezért hely szempontjából sokkal előnyösebbek. Energiafogyasztás tekintetében is többféle kategóriát különböztethetünk meg.

Ma a legkedveltebb az A+-os energiaosztály, ami 20%-os megtakarítással bír az A osztállyal szemben, viszont az A+++-os is megtalálható a piacon. Természetesen azt is figyelembe kell venni az energiafogyasztás vizsgálatakor, hogy mikor milyen és mennyire szennyezett ruhát akarunk tisztítani. Mint láthatjuk a mosógépek világában is óriási fejlődést könyvelhet el az emberiség és joggal tehetjük fel itt is a kérdést, hogy: “még meddig fejlődhetünk?”