A légkondicionáló és a légúti betegség kapcsolata

légkondicionáló

Légkondicionáló berendezés

1976, Philadelphia. Ez volt a helyszín és a kor, amikor az úgynevezett legionárius betegség szárnyra kapott az emberek között. A szóban forgó város egyik nagyobb épületében gyűlést szerveztek, ami után kísérteties módon az összes jelenlévő tüdőgyulladást kapott, a légkondicionáló berendezést okolva.

Igaz, ami igaz, a nagyobb épület nagyobb paraméterű készülékének a víztartályában valóban elszabadultak a betegséget előidéző baktériumok, ám nagy hiba lenne ezért magát a légkondicionáló berendezést felelőssé tenni.

A történet sokkal tanulságosabb, mint azt talán elsőre gondolnánk. Az otthoni egységeket éppen úgy ajánlott karbantartani és bizonyos időközönként alaposan kitisztítani, hiszen a téli hideg napokon a por, a nyári hőségben a lecsapódott pára jelenthet veszélyt az egészségünkre nézve.

Figyelem! Bármennyire is tapasztaltnak érezzük magunkat a témában, még kellő affinitás fejében sem tanácsos belevágni egyénileg a légkondicionáló tisztításába. Ehhez minden esetben profi és szakértő segítséget ajánlatos igénybe venni.