A fan coil készülék gazdaságos üzemmódja

Fan coil

Fan coil

Szinte mindegyik légkondicionáló berendezésen van Economy üzemmód. Ennek aktiválásakor a beállított hőmérséklet eltolódik 2,5 °C-al és a ventilátor minimális fordulatszámra kapcsol.

Értelemszerűen, ha a fan coil hűtési üzemmódban van, akkor hozzáadódik a 2,5 a beállított hőmérséklethez, fűtéskor meg kivonásra kerül, hiszen azzal sok energiát lehet megspórolni, ha nem kell olyan annyit hűtsön, illetve fűtsön a készülék.

Ez bármilyen fűtésrendszer esetén így van, ráadásul fél fok csökkenés, akár 5% megtakarítást is jelenthet a fűtésszezonban. A fan coil vezérlőegysége rendelkezhet minimum hőmérséklet funkcióval, ami segít elkerülni, hogy az adott helyiség hőmérséklete ne essen 9 °C alá, hiszen a harmatpont elérésekor, a hidegebb felületekre elkezd kicsapódni a levegő páratartalma.

Ezen funkció aktiválásakor a fan coil vezérlő mindig beindítja a fűtést, ha a szobahőmérséklet 9 °C alá csökken. Ez mindig változó, hogy hol van éppen a harmatpont, függ a levegő hőmérsékletétől, páratartalmától és légköri nyomástól, hogy mennyi víz lehet oldott állapotban.